Притча за щуката

Днес ровейки се в старите архивирани документи, попаднах на една папка с притчи. А ето и притчата, която  привлече вниманието ми.

Експеримент

Фондация Идентичност
притча за щуката

Преди време бил направен експеримент.

В резервоар с вода била сложена щука, която била хранена с дребна риба и в рамките на няколко дни нейното поведение се е записвало с камера.

След известно време учените променили условията и поставили стъклена бариера между щуката и дребните рибки. Всеки път, когато щуката искала да изяде някоя рибка, тя се е сблъсквала със стъклената преграда. След поредица от неуспешни опити, изпитвайки болка при всеки удар със стъклото, не получавайки нищо за награда, щуката прекратява опитите си да хване някоя от рибите. Когато учените решили, че тя вече е достатъчно гладна, те махнали стъклената преграда и вече нищо не стояло между щуката малките рибки.

Обаче за всеобщо учудване, щуката не предприела нито един опит да хване някаква риба. Как така – щуката плува в аквариум, пълен с храна, но не изяжда нито една риба? Обяснението на това поведение според учените било, че след толкова много неудачи и изтърпяна болка, щуката била абсолютно сигурна, че опитите да хване риба са безполезни, макар да плува в аквариум ПЪЛЕН С ХРАНА!

Храната е била напълно достъпна, но щуката твърдо е ВЯРВАЛА в нейната недостъпност!

Махнете всякакви страхове и съмнения от пътя, който Ви води към мечтите Ви!

Total Views: 165 ,